Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@03:44:29 GMT

خاموشی نوستالژی ۸۰ سال عکس فوری در تبریز

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۱۲۷۸۵

خاموشی نوستالژی ۸۰ سال عکس فوری در تبریز

حدود یک ماه پیش دور دریاچه ائل گلی تبریز در حال قدم زدن بودم و خاطرات کودکی و کسانی که سال‌ها با آنها دور همین اثر تاریخی قدم می زدیم و در خصوص زیبایی و صفایی که استخر و معماری عمارت وسط آن به عابران می دهد صحبت می کردیم به عکاس قدیمی این تفرجگاه خسرو فرزین رسیدم و حال و احوالی کردم.

از روزگار گله مند بود به خصوص از کرونا که مشکلات معیشت هنرمندان را صد چندان کرده است، پرسیدم چگونه با کاهش مشتریان کنار می آیی، پاسخ داد هیچ جور ، یک عمر همین جا ایستاده ام و باقی عمر را هم خواهم ایستاد تا شاید کرونا فرصت سفر به هموطنان و تفریح بدون دغدغه به شهروندان بدهد و اندکی وضعیت امرار معاش بهتر شود، غافل از اینکه زودتر از کرونا خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همه تبریزی ها اعم از کودک و سالمند این عکاس را می شناسند و از وقتی چشم بازکرده اند، او را به عنوان پای ثابت بوستان تاریخی 'ائل گلی' شهرشان دیده اند و خاطره عکس فوری های او را در ذهن دارند.

خسرو فرزین ۹۰ سال داشت و در قامت یک عکاس قدیمی همچنان رفیق وفادار درختان تبریزی سر به فلک کشیده، دریاچه زیبا و سنگفرش ها و تپه ماهورهای بوستان تاریخی ائل گولی در منتهی الیه جنوب شرق تبریز است.

تیرماه سال ۱۳۹۵ مصاحبه ای با این عکاس فقید داشتم برای گرامی داشت یاد و خاطرش بخش های از این مصاحبه را بازنشر می کنم.


به گزارش خبرنگار ایرنا، آقا خسرو با وجود اینکه ۷۵ سال است عکاسی می کند، اما روحیه بشاش و تن سالم از ویژگی های ظاهری اوست که هر از گاهی با صدای نه چندان بلند که شاید تنها خستگی فراز و نشیب های روزگار را بتوان از صدای نحیف اش تشخیص داد، می گوید 'عکس فوری، عکس می گیریم'؛ صدایی که گردشگران تبریزی و غیرتبریزی پارک ائل گلی را متوجه خود می سازد و به گوش رهگذران و مشتریان پر و پا قرص پارک آشناست.
شاید همین آشنا بودن و عادت داشتن به وی موجب غفلت و گذر بی تفاوت همه از کنار فعالیت های بیش از هفت دهه گذشته وی باشد.
برخی بدون اعتنا و برخی که کمی حس هنر دوستی و لطیفی دارند در موقع حضور در بوستان تاریخی ائل گولی عکس یادگاری می گیرند و برخی دیگر به دوست خود می گویند خیلی سال ها پیش وقتی کودکی بیش نبودم آقا خسرو عکس مرا در کنار پدر و مادرم را این عکاس همیشه حاضر گرفته است.
بیشتر کودکان گذشته و پیرمردان و پیرزنان امروز و گردشگران تفرجگاه تاریخی و کهن ائل گلی تبریز، عکس های یادگاری آلبوم شان را این عکاس قدیمی و موسفید کرده ثبت کرده است.
خسرو فرزین در نیمه راه دهه هشتم فعالیت عکاسی خود سرد و گرم روزگار را به خوبی چشیده است، در گفتگو با خبرنگار ایرنا می گوید: متولد ۱۳۱۰ سراب هستم و از ۱۰ سالگی عکاسی را آغاز کردم، ۷۵ سال است که انگشت بر روی شاتر دوربین دارم و همواره از صبح تا شب در ائل گلی عکاسی می کنم.
وی صندوق دلش را این گونه برای ما باز می کند؛ هشت سال بیشتر نداشتم که به علت اذیت و آزارهای نامادریم از خانه فرار کردم و به تبریز آمدم.
فرزین در حالی که پس از هفت دهه از مرور خاطرات تلخ کودکی، بغض گلویش را می فشارد، اضافه می کند: خدا هیچ کودکی را بی مادر نکند، بی مادری بد دردی است.
وی می گوید به خاطر کتک ها و آزارهای نامادریش حتی فکر بازگشت به خانه رانکرده است.
وی نگاتیوهای زندگی اش را پشت سر هم می چیند و همچون اسلاید و فیلمی که از مقابل پرده چشمانش می گذرد، روایت می کند و می افزاید: ۲ سال اول زندگی را در کافه جاوید تبریز کار می کردم و صاحب کافه همچون پدری سرپرستی مرا انجام می داد.
وی ادامه می دهد: بالاخره با هنر عکاسی آشنا شدم و از ۱۰ سالگی به این هنر رو آوردم طوری که زورم به دوربین نمی رسید اما بعدها عادت کردم و عکاس شدم.
عکاس پیشکسوت تفرجگاه تاریخی ائل گلی تبریز که خاطرات فراوانی از هفت دهه عکاسی در ین فضای عمومی در سینه دارد، می گوید: اولین دوربینی که خریدم 'لورفلکس' ساخت آمریکا بود و تاکنون با حدود ۳۰۰ دوربین مختلف کار کرده ام، اما به علت نداشتن مکان مناسب برای نگهداری و فرسودگی دوربین ها، همه آنها را کیلویی فروختم .
وی با اشاره به شوق و اشتیاق مردم در دهه های ۱۳۲۰ تا اوایل ۱۳۸۰ شمسی برای گرفتن عکس یادگاری، اظهار کرد: در آن سال ها مردم برای گرفتن عکس صف می کشیدند و ۱۷ نفر عکاس در شاهگلی (ائل گلی) کار می کردند، با این وجود باز هم ازدحام وجود داشت .
فرزین می افزاید: در آن سال ها روزانه ۵۰۰ تا یکهزار مشتری برای هر عکاس وجود داشت اما از زمانی که تلفن همراه پا به عرصه ارتباطات تصویری گذاشت، روز به روز عکاسی سنتی و حرفه ای کسادتر شد و نان ما هم تخته شد.
وی گفت: آن دوران عکس را ۵۰ ریال می گرفتیم و حداکثر ۲ روزه تحویل مشتری می دادیم و مشتریان با چه شوق و ذوقی پیگیر عکس شان بودند.
وی اضافه می کند: امروز هر قطعه عکس را ۶۰ هزار ریال می گیرم و حداکثر ۵ دقیقه بعد تحویل می دهم اما متوسط تعداد مشتریان روزانه تنها ۵ نفر است که این شرایط، امرار معاش را سخت و دشوار کرده است .(در سال ۱۳۹۵)
وی با گلایه از مسئولان که تاکنون حتی یک خسته نباشید هم به او نگفته اند، بیان داشت: از ابتدای آغاز بکار عکاسی تاکنون از سربازان وطن برای عکاسی یا پول نگرفته ام و یا رقم ناچیزی اخذ کرده ام تا بدانند خدمت به کشور از ارزش بالایی برخوردار است و من به نوبه خود قدردان آنها هستم .
فرزین یادآور شد: سه پسر دارم و حدود ۵۵ سال قبل ازدواج کردم و تاکنون بیمه نشده ام .
وی از قول مساعد و دستور شهردار تبریز برای اختصاص دکه عکاسی نیز ابراز ناامیدی کرد و گفت: تاکنون ترتیب اثری به این دستور داده نشده است تا حداقل احساس تعلق خاطر بیشتری بکنم و از مسئولان تقاضا دارم حداقل در این مورد کمک کنند .
وی در ادامه بیشتر از مشکلات زندگیش گفت و افزود: چند سال گذشته پسرم در اثر تصادف پایش در معرض قطع شدن قرار گرفت که با توسل به ائمه به خصوص اباعبدالله حسین (ع) شفایش را گرفتیم و زندگی خودم را مدیون امام حسین(ع) می دانم.
وی همچنین با اشاره به تعداد عکس های فراوانی که از گردشگران،همشهریان و مسئولان ثبت کرده است، گفت: من از بیشتر کودکان و مسئولانی که از تبریز و آذربایجان شرقی قد کشیده و به جایی رسیده اند، عکس یادگاری گرفته ام و به علت بی سوادی نامشان را فراموش کرده ام اما نام هایی همچون آیت الله رفسنجانی، آیت الله شبستری ،علی دایی و شهرداران تبریز و برخی از بازیگران قدیمی و بیشتر استانداران آذربایجان شرقی، چهره های سیاسی،ورزشی و هنری کشور که نام های آشنایی هستند من از آنها عکس گرفته ام .
وی با اشاره به خاطراتی در خصوص ساختمان عمارت ائل گلی تبریز، گفت : شخصی بنام حاجی بابا آن را مدیریت می کرد و آن زمان ۴۰۰ هزار ریال از بابت آن به شهرداری اجاره پرداخت می کرد، سابقه این عمارت وسط دریاچه ائل گلی به دوران صفویه و قاجار می رسد.

فرزین عکاس پیشکسوت فقید تبریزی خطاب به جوانان توصیه های اخلاقی نیز داشت و تاکید می کرد: جوانان باید بدانند نباید به مال دیگران چشم داشته باشیم، ناموس برادران مان ناموس ماست،خیرخواهی دیگران خیرخواهی خودمان است و نباید بد دیگران را بخواهیم و نباید با بدگفتن از دیگران نردبانی برای پیشرفت خودمان بسازیم؛ آباء و اجداد ما به این موارد اعتقاد راسخ داشتند.
فرزین خطاب به جوانان توصیه های اخلاقی نیز داشت و تاکید می کرد: جوانان باید بدانند نباید به مال دیگران چشم داشته باشیم، ناموس برادران مان ناموس ماست،خیرخواهی دیگران خیرخواهی خودمان است و نباید بد دیگران را بخواهیم و نباید با بدگفتن از دیگران نردبانی برای پیشرفت خودمان بسازیم؛ آباء و اجداد ما به این موارد اعتقاد راسخ داشتند.

به گزارش ایرنا، چند نسل از تبریزی ها از مرحوم فرزین به دلیل گرفتن عکس های یادگاری، خاطرات فراوانی به یاد دارند. 

او در طول این سال های طولانی در گرمای تابستان و سرمای زمستان، یار غار مشتریان پر و پاقرص تفرجگاه «ائل گولی» تبریز بود و کمتر تبریزی و یا گردشگری را در دهه های گذشته و تا ظهور و رواج عکاسی دیجیتال، می توان سراغ گرفت که در قاب دوربین مرحوم فرزین عکسی از او و خانواده اش ثبت نشده باشد. 

شخصیت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی تبریز و آذربایجان نیز در طول دهه های گذشته، سوژه عکاسی این پیشکسوت عکاسی بودند و عکس های وی از آنان در گوشه و کنار «ائل گولی» زینت بخش آلبوم های عکس خانوادگی است. 

مرحوم فرزین به عنوان یک «هنرمند عکاس» مردمی، محل رجوع جراید آذربایجان شرقی نیز بود و تصاویری از وی بدون نام و نشان در شماره هایی متعددی از نشریات این خطه در طول ۵۰ سال گذشته چاپ شده است.

«خسرو فرزین»، پیشکسوت هنر عکاسی تبریز در سن ۹۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.

خسرو فرزین متولد ۱۳۱۰ شمسی شهرستان سراب در استان آذربایجان شرقی بود که از ۱۰ سالگی عکاسی را آغاز کرد؛ این عکاس قدیمی را مردم تبریز و گردشگران تفرجگاه تاریخی و کهن «ائل گولی» تبریز به خوبی می شناختند. 


مصاحبه کننده: پیمان پاکزاد

برچسب‌ها عکاس آذربایجان شرقی تبریز موسسه هنرمندان پیشکسوت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عکاس آذربایجان شرقی تبریز عکاس آذربایجان شرقی تبریز موسسه هنرمندان پیشکسوت اخبار کنکور آذربایجان شرقی ائل گلی تبریز عکاس قدیمی ائل گولی سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۱۲۷۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاه گروهی عکاسان کازرون با نام «سِی کو» در حال برگزاری است

مدیر هنری نمایشگاه گروهی عکاسان کازرون در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ضمن اعلام این مطلب بیان کرد: در این نمایشگاه که از سوی بنیاد توسعه کازرون‌پژوهی و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کازرون برگزار می‌شود، در مجموع ۴۶ اثر از ۲۳ هنرمند کازرونی با هدف معرفی هنرمندان عکاس کازرون و حمایت از آنها به نمایش در خواهد آمد.

علیرضا عباسی همچنین به روند برگزاری نمایشگاه اشاره کرد و افزود: با توجه به پیشینه تاریخی و ظرفیت‌های فعلی هنر عکاسی در کازرون، یکی از حوزه‌های کاری بنیاد توسعه کازرون‌پژوهی، شناسایی و حمایت از هنرمندان عکاس این منطقه در نظر گرفته شده و بر این اساس، سال گذشته جشنواره عکسی برگزار و در کنار عکاس‌هایی که شناخته شده بودند و فعالیت داشتند، با عکاس‌های دیگری نیز آشنا شدیم.

وی افزود: در ادامه، فراخوانی برای انتشار کتابی از آثار عکاسان کازرونی داشتیم که ۲۵ نفر از هنرمندان عکاس به این فراخوان پاسخ داده و آثارشان را ارسال کردند. در جلسه‌های مشورتی و برنامه‌ریزی که داشتیم، تصمیم گرفتیم برای معرفی و حمایت هرچه بیشتر از این هنرمندان عکاس، نمایشگاهی از آثار ارسال شده را برگزار کنیم.

مدیر هنری نمایشگاه عکاسان کازرون در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگار ما، ضمن اشاره به اینکه سعی شده از تمام عکاس‌هایی که فعالیت مستمر دارند و آثارشان دارای استانداردهای نمایشگاهی است، دعوت شود، افزود: موضوع این نمایشگاه آزاد است و آثار ارسال شده به انتخاب عکاس‌ها و بر اساس ژانرهای مختلفی بوده که آنها در آن حیطه به فعالیت عکاسی مشغول هستند و ما صرفاً تأکید داشتیم در ارسال آثار، جنبه‌های فنی و نکات اولیه زیبایی‌شناسی مدنظر عکاس‌ها باشد. در نهایت هم با توجه به ظرفیت نمایشگاه و پشتیبانی که حامی مالی از این برنامه داشت، از هر هنرمند، دو اثر را در اندازه‌های ۷۰*۵۰ و ۴۰*۳۰ به نمایش گذاشته‌ایم.

وی در پایان با تشکر از تیم اجرایی بنیاد توسعه کازرون‌پژوهی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کازرون، افزود: قاعدتاً ممکن است عکاس‌هایی وجود داشته باشند که یا خودشان تمایل نداشته باشند در نمایشگاه و کتاب حضور داشته باشند و یا اینکه افرادی هم باشند که ما شناختی از آنها نداریم و تلاشی هم نداشتند که خودشان را معرفی کنند و کسی هم آنها را به ما معرفی نکرده است و بنابراین در نمایشگاه حضور نداشته‌اند. با این وجود ما همچنان آماده استقبال از این هنرمندان و پشتیبانی از فعالیت‌های هنری‌شان در فعالیت‌های بعدی بنیاد توسعه کازرون‌پژوهی هستیم.

گفتنی است نمایشگاه گروهی هنرمندان عکاس کازرون که با نام «سِی کُو» برگزار می‌شود، از ۸ تا ۱۸ اردیبهشت‌ها ماه در تالار پرنیان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کازرون دایر خواهد بود. در این نمایشگاه آثاری از محمد بشارتی، محمودرضا پولادی، لیلا جلیل‌پور، عبدالله حاجی‌پور، محمدعلی حاجی‌پور، رضا دادوند، احسان درخشنده، سعید دهقان، محمدهاشم دهقان، رضا شاه‌امیری، مهران عبادی، فضل‌الله عباسپور، محسن عباسپور، علیرضا عباسی، فرشاد فرشته‌حکمت، شیما کارمند، محمدعلی مرادی، علی مسیب‌زاده، پگاه مهرزاده، محمد میرزایی، سعید نجف‌زاده، علی نغماچی و مهدی هنرجویان، هنرمندان عکاس کازرون به نمایش در خواهد آمد.

کد خبر 6090921

دیگر خبرها

  • کری شاعرانه سپاهان برای پرسپولیس! (عکس)
  • ارسال سریع تکنولایف در تبریز راه‌اندازی شد
  • برترین‌های دومین جشنواره ملی و بین‌المللی عکاسی در سنندج معرفی شد
  • دومین جشنواره ملی و بین‌المللی عکاسی در سنندج پایان یافت
  • عکاسی از اسب فضایی با جزییات دقیق
  • تصاویر واقعی است؛ خبری از کپسول آتش نشانی نیست!+ عکس
  • شهربازی نوستالژی قمی‌ها در یک قدمی بهره‌برداری
  • دراین موزه حسابی بچگی کنید | نوستالژی هایی که هیچ کجا پیدا نمی شوند
  • فرزین برای ارائه گزارش عملکرد منابع و مصارف نظام بانکی در سال ۱۴۰۲ به کمیسیون اقتصادی می رود
  • نمایشگاه گروهی عکاسان کازرون با نام «سِی کو» در حال برگزاری است